Waarom proteïne?

Waarom proteïne?

22 February 2023 Off By Margie

Iedereen die maar een beetje geïnteresseerd is in het veranderen van hun lichaam, heeft gehoord over proteïne. Ongeacht of iemand gewicht wil verliezen, juist wat gewicht erbij wil of spieren wil kweken: proteïne is zeer belangrijk om te hebben in het dieet. Maar waarom is dit eigenlijk? Wat doet proteïne precies met het lichaam? En waar is het in te vinden? In deze blog lees je er alles over.

Proteïne

Met proteïne en eiwitten wordt precies hetzelfde bedoeld. Dit kan nog wel eens voor enige verwarring zorgen, omdat er producten bestaan zoals eiwit- en proteïne shakes. Hierbij wordt dus eigenlijk hetzelfde bedoeld.

De functies van eiwitten verschillen aardig. Het zijn de bouwstenen van ons lichaam. Eiwitten bouwen de cellen van het lichaam en de spiercellen op, zodat deze sterk blijven. Ook zorgen eiwitten voor afweerstoffen en enzymen, nodig voor de stofwisseling. In proteïne zitten aminozuren, oftewel de bouwstenen van de proteïne. Eiwitten zijn erg belangrijk bij spieropbouw. Wanneer iemand sport, komen er minuscule scheurtjes in de spieren. Proteïne en de daarbij horende aminozuren zijn dan nodig om de spier- en lichaamscellen te herstellen. Ook helpt proteïne bij aan het verminderen van de afname van spiermassa.

Proteïne is in veel, als het niet alles is, eten te vinden. In hoge concentratie zitten eiwitten in vlees en vis, eieren, peulvruchten, noten en zuivelproducten. Eiwitten werken het beste wanneer deze tien minuten na het einde van de training worden opgenomen. Dan staan alle receptoren in het lichaam nog open en is de spiereiwitsynthese het hoogst. Daarom wordt het aanbevolen om een lekker broodje kaas met ei te eten wanneer er actief gesport is. Proteine kopen is ook mogelijk. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een shake, een energybar of poeder.

Soorten

Er zijn verschillende soorten eiwitten. Dit brengt een keuze mee voor de sporters: welke eiwitten passen het beste bij hen? Zijn zij meer van de natuurlijke producten of gaan zij maar al te graag aan de slag met shakes en poeder? Eén van de populairste soorten van eiwitten is pure whey proteine. Whey is een natuurlijk product. Het komt vrij bij de productie van kaas. Het is afkomstig vanuit koemelk, maar bevat weinig lactose. Hierdoor is whey proteïne makkelijk verteerbaar voor het lichaam. Het vloeistof wat overblijft na de productie van kaas, wordt wrongel genoemd. Wrongel wordt koud gefilterd en gedroogd. Dan blijft er whey proteïne over. Hierin zitten ook belangrijke aminozuren die de spieren nodig hebben voor maximaal spieropbouw. Iedereen die gezonde, sterke spieren wil, moet dus zeker letten op de hoeveelheid proteïne die zij nuttigen.