Je eigen restaurant of café openen? Volg deze 6 stappen!

Je eigen restaurant of café openen? Volg deze 6 stappen!

8 February 2023 Off By Margie

De droom om een succesvolle horecazaak te hebben, is een mooi lokaal initiatief. Om te slagen, zult u een populaire bestemming moeten creëren waar bezoekers mee verbonden zijn en naar terug willen komen. Het inrichten van je eigen horecazaak is een ingewikkelde uitdaging en er zal veel denkwerk, voorbereiding en hard werken aan vooraf gaat om uw bedrijf draaiende te krijgen. Gelukkig kunnen we je helpen door een helder stappenplan op te stellen voor het opzetten van je horecazaak, dat je goed op weg helpt.

Stap 1: Concept en locatie

Het eerste waar je aan moet denken, is je concept. Welk type restaurant of bar wil je openen? Hoe zal het concept eruit zien? En waar zal je je zaak vestigen? Het beantwoorden van al deze vragen is de basis voor het bouwen van je bedrijf. Kies een locatie die bij je concept en doelgroep past. Kijk ook naar de nabijheid van andere restaurants, winkels en straatverkeer om te bepalen hoeveel potentiële klanten je krijgt.

Stap 2: Financiering

Voordat je begint, moet je weten hoeveel geld je nodig hebt om je bedrijf te bekostigen. Je moet een bedrijfsplan schrijven en uitzoeken hoe je deze financiers kunt vinden. Denk aan het verzamelen van leningen, het aantrekken van investeerders of zelfs het verkopen van aandelen.

Stap 3: Licenties en vergunningen

Om je restaurant te openen, heb je een aantal vergunningen en licenties nodig. U moet een vergunning aanvragen bij de plaatselijke overheid om uw restaurant te mogen openen. Daarnaast moet je ook een reeks andere vergunningen en licenties aanvragen zoals brandveiligheid, voedselveiligheid, alcoholvergunning en personeel licenties.

Stap 4: Inrichting en uitrusting

Na het verzamelen van de benodigde financiële middelen en vergunningen, is het tijd om je restaurant in te richten. Kies de inrichting, meubels zoals een horeca bartafel of horeca tafelbladen en het kleurschema dat bij je concept past. Neem ook contact op met een lokale leverancier om al je apparatuur te bestellen. Je hebt keukenapparatuur, koffieapparatuur, bestek, glazen, kookgerei, serveergerei en meer nodig om je restaurant te voorzien van alle benodigdheden.

Stap 5: Personeel

Om je zaak draaiende te houden, moet je het juiste personeel aannemen. Kies personeel dat gespecialiseerd is in het type restaurant dat je hebt, of dat het juiste vakmanschap heeft om de taken die je nodig hebt uit te voeren. Je hebt chefs, barmannen, serveersters, keukenhulpen en ander personeel nodig om je restaurant draaiende te houden.

Stap 6: Marketing

Om je restaurant populair te maken, moet je er voor zorgen dat mensen weten dat je er bent. Je hebt een goede marketingstrategie nodig. Je moet mensen bereiken met je boodschap via de juiste kanalen zoals sociale media, advertenties, persberichten, radio- en televisiecommercials. Je kunt ook samenwerken met lokale influencers, samenwerkingen aangaan met andere bedrijven of je aanmelden bij lokale evenementen.