Een DNA test kan veel duidelijkheid geven

Een DNA test kan veel duidelijkheid geven

5 February 2023 Off By Margie

Veel zaken over jou, je huidskleur, je haarkleur, de kleur van je ogen, liggen vast in je DNA. Je krijgt één deel van je DNA van je vader en een ander deel van je moeder. Samen zorgen deze DNA strengen er dan voor dat jij bent wie je bent. Zijn er erfelijke aandoeningen in de familie, dan liggen die, vaak, ook verborgen in je DNA. Een DNA test kan dan uitkomst bieden. Zeker wanneer er twijfels zijn over je afkomst kan een DNA test uikomst bieden. Ook wanneer je zeker wilt weten dat je broer is is er een DNA test beschikbaar. Je kunt zo'n test "voor de leuk" doen, maar in sommige zaken is een rechtsgeldige DNA test nodig.

Wanneer is een rechtsgeldige DNA test nodig?

Stel. Jij, man, hebt een relatie met een vrouw. Deze relatie komt op een gegeven moment in zwaar weer en er komt een andere man in het spel. Tegelijkertijd proberen jullie je relatie te redden en van het een komt het ander. Op een gegeven moment blijkt dat de dame zwanger is. Het is echter onduidelijk wie de vader van het kind is. De relatie loopt op de klippen en er wordt ruzie gemaakt over het kindje. Jij moet alimentatie betalen voor een kindje dat misschien niet van jou blijkt te zijn. Een rechtsgeldige DNA test die op de juiste manier afgenomen is kan voor duidelijkheid zorgen over wie nu precies de vader is.

Ga er niet te licht mee om

Een DNA test kan veel antwoorden geven, maar lang niet altijd zijn dat de antwoorden die je wilt of die je verwacht. De uitslag van een test kan de familierelaties op scherp zetten. Je kunt er zo, ongewenst, achterkomen dat je je vader je vader niet is of dat je opa en oma geen familie zijn. Familiegeheimen komen ineens bovendrijven en dat kan best heel confronterend zijn.

Het afnemen van het materiaal doet geen pijn

Over het algemeen is er voor een test alleen wat wangslijm nodig. Het doet geen pijn om wangslijm af te nemen. Dit kan met een speciaal geprepareerd wattenstaafje. Zo voorkom je dat het DNA wordt aangetast of besmet met ander DNA. Voor een rechtsgeldige test kan het nodig zijn om bloed af te nemen. Dat kan door middel van een simpele vingerprik of een klein buisje bloed. Het is dan wel nodig om dit door een onafhankelijke derde partij te laten doen om belangenverstrengeling te voorkomen.